2006-03-24

Windows Workflow Foundation (WF)

Anteckningar från dagens Office Ascend Training-session, om Workflow Foundation (WF): ett ramverk för att bygga workflows vilket är jämförbart med hur ASP.Net används för att bygga webbapplikationer. WF har GoLive-status, vilket innebär att MS säger att vi kan bygga skarpa applikationer på WF beta2. Dessutom är Office 2007 workflows baserade på WF.

Tänkbara användningsområden för WF:

  • Feedback and moderation
  • Document approval
  • Lifecycle management for documents and records
  • Conditional actions based on certain values

Ett workflow är en samling Actions som kompileras till ett assembly, alternativt specificeras helt deklarativt. Det finns två huvudtyper av workflow:

  1. Sequential workflow. Som det låter - sekventiellt. Kan gå i parallella spår, men har alltid en start och slutpunkt.
  2. Statemachine workflow. Statemachine workflows kan serialiseras till databas, vilket är praktiskt för long running workflows, t ex om människor är inblandade.

Human workflows
Man interagerar med människor via InfoPath forms eller ASP.Net web forms, integrerat i browser och/eller Office. Använder du InfoPath blir dina formulär automagiskt integrerade i Office-klienterna. SharePoint Designer (f d FrontPage) kan användas för att designa workflows för WSS, demon idag på Office Ascend training var imponerande.

Custom workflows inkluderas i WSS m h a Features, och kan associeras till Content types, lists eller document libraries. Office servers Activity Library kommer att följa med WSS, med ett antal inbyggda workflows.

WF på MSDN: http://msdn.microsoft.com/workflow/
WF community site: http://www.windowsworkflow.net/

Technorati tags: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home