2007-11-06

Microsoft Search Server 2008 (Express)

Lite mer nyheter från TechEd:

Idag tillkännagavs Microsofts Search Server 2008, eller MSS för den som gillar förkortningar.

MSS är i grunden en uppdatering och paketering av Microsoft Office SharePoint Server 2007 for Search, men den största nyheten är nog att Microsoft samtidigt släpper en version som är gratis: Microsoft Search Server 2008 Express, MSSX.

Skillnaden mellan MSS och MSSX är i korta drag att MSSX bara kan installeras som single-server, dvs inte över flera lastbalanserade front end och back end-servrar. Jämfört med MOSS så har det tillkommit uppdateringar runt prestanda och stabilitet, och så har man förenklat installation och admininstration. Motsvarande nyheter kommer till MOSS under Q1 2008, någon gång efter MOSS SP1.

En nyhet i både MSS och MSSX är Federated Search Connectors, en teknik för att skicka sökfrågan vidare till andra tjänster och presentera resultaten på samma sida som övriga sökresultat. Det finns ett gäng färdiga Search Connectors att ladda hem, till exempel för Live Search, Flickr, Yahoo, Technorati, Google and what not. Notera dock att det inte sker någon aggregering av sökresultaten, och följaktligen inte heller någon övergripande rankning. Men en ganska imponerande trots det...

Dessutom kan det vara värt att notera att om man installerar MSS(X) över en befintlig WSS 3.0 så får man automatiskt cross-site search i WSS. Voilà! Det var lite oväntat faktiskt, med tanke på att MOSS Search har varit ett argument att uppgradera från WSS till MOSS.

Edit: Microsoft tillhandahåller ingen Federated Search Connector för Google eftersom Google inte levererar resultat i OpenSearch. Så den connectorn får man skriva själv, vilket var en demo här på TechEd...

Technorati tags: , , ,

0 Comments:

Skicka en kommentar

Links to this post:

Skapa en länk

<< Home